CAKS logo
Carl Aksel Kragh Sørensen

 
Velkommen Ældrerådet Politik CV
 
Boligbyggeriet Petersminde Gartneriets historie Ejendommens historie
 

Historien om Gartneriet Petersminde

To
generationer Kragh Sørensen på Petersminde Gartneriet Petersminde lå i Åbyhøj ved Århus. Gartneriet blev grundlagt i 1900 af Chr. P. Sørensen, og det har siden været i familiens eje (se 100 års-jubilæumsskrift fra år 2000). I 1908 blev gartneriet flyttet fra Åbyhøj Øst til Åbyhøj Vest. Siden 1969 har den nuværende ejer, Carl Aksel Kragh Sørensen, videreført gartneriet som 3. generation.

Gennem Årene har der været dyrket mange forskellige frilands- og væksthuskulturer på Petersminde. Efter 2. Verdenskrig har hovedkulturerne overvejende været potteplanter, Orchideer og snitroser.

Gennem 1960'erne blev Petersminde en af Danmarks fineste leverandører af Orchideer. Der blev iværksat et forædlingsprogram, der havde til hensigt at fremavle nye og spændende blomster til det eksklusive marked. Efter oliekrisen i 1973 betød en øget samhandel med Sydeuropa og Det Fjerne Østen at Orchideer blev af mindre og mindre betydning for Petersminde.

I 1990 blev der selekteret en spændende dobbelt Campanula Carpatica Clips. Sammen med gartneriet Thoruplund A/S og Danmarks Jordbrugs Forskning, blev den forædlet, og den markedsføres nu under navnet Thor-Pedo(N).

Cape Daisy® I 1983 startede et nyt eventyr: Osteospermum. Produktionen startede langsomt, men meget hurtigt blev Osteospermum en hovedkultur. Der blev iværksat et mindre forædlingsprogram med det formål at producere sundere planter til Petersmindes egenproduktion. Men hurtigt blev der opsat nye mål, og i 1992 kom de første epokegørende resultater: Bl. a. den første gule Cape Daisy® Zulu(N) og den unikke hvide sort med gult center Cape Daisy® Zimba(N). Siden da er der blevet introduceret mange nye varieteter som Kalanga® Rosy, Iringa(N) og Orania® Cream, og producenter i hele verden har fundet kulturen så spændende, at man har startet en produktion af Cape Daisy® Osteospermum.

Idag ejes varemærket og forædlingsprogrammet Cape Daisy® af firmaet Sakata Ornamental Europe.

Dokumenter om gartneriets historie er nu tilgængelig på Aaby/Åbyhøj Lokalhistoriske Arkiv. Her kan man gå i en detaljeret søgning dels af arkivalier og dels af billeder.

Billederne er blandet imellem hinanden. De kan sortere sig selv ved at f.eks. bede om: ”Familie”, eller ”Medarbejdere”, eller ”Udstillinger” eller ”Cape Daisy” eller ”Solidaster” eller ”Asters”.

Hvis man blot går på Stadsarkiverne, kan man søge meget bredt om alt i Danmark.

Jeg var projektleder i ”Projektet Solidaster”. Det handlede om at forædle bedre asters-sorter. Projektet blev skabt af min bror, gartneriejer Flemming Kragh Sørensen, Brabrand, og gartneriejer John Nielsen, Skæring. Som projektleder var det min opgave at sørge for en lovlig ansøgning ved Landbrugsministeriet og senere skrive projektets rapporter. På rejsen til de engelske nationalsamlinger var Flemmings søn Kurt Kragh Sørensen rundviser.